Интересные факты о тандыре

Чи знаєте Ви, що… ⠀

  1. Прийнято вважати, що вперше було реалізовано ідею використання такої печі (тандира) племенем сортів, які проживали на території сучасного Узбекистану. Ще сартами називають казахів - їхні осілі тюркські племена, що населяють східний і західний Туркестан і говорять тюркською мовою, а також отюрченних таджиків. Саме тому батьківщиною тандирів, як правило, вважають саме Узбекистан та Казахстан. Хоча принцип такої печі паралельно винайдено і використовується в багатьох інших країнах Євразійської частини нашого континенту, і навіть у деяких країнах Африки. Тому точно сказати, де був винайдений тандир - досить складно.

  2. Існує кілька способів виготовлення тандирів. Одним з них є виробництво печі з певного виду глини, в яку домішують невелику кількість овечої та верблюжої вовни (згодом вона виступає як армуючий компонент, надаючи особливу міцність виробу, що вийшов). Після замісу цю масу залишають визрівати, щоб вона набула необхідної еластичності і позбулася зайвої вологи. Після того, як суміш вилежала одну або дві доби, майстри починають виготовляти глиняні пласти, розтоптуючи глиняну масу ногами. З таких довгастих глиняних заготовок, після того як вони також трохи підсохнуть, майстер ліпить стаціонарний тандир безпосередньо на місці його встановлення. Весь процес поетапного виготовлення ТАНДИРУ разом із просушуванням займає близько одного місяця. При цьому це повинно відбуватися тільки в жарку пору року (літом), щоб виріб дуже добре висохло і не луснуло при першому ж використанні. Виробництво тандиру - це справжнє мистецтво, що вимагає спеціальних навичок і знань. Докладніше можна почитати у нашій статті Технологія виробництва тандирів.

  3. Технологія розпалювання та використання тандира для приготування страв потребує певних навичок та підготовки. Адже, якщо не дотриматися необхідного порядку підготовки тандира до закладки продуктів, весь процес приготування їжі буде зіпсований. Адже не у кожного з нас з першого разу вдасться розмістити коржики або самсу на гарячих внутрішніх стінках ТАНДИРА, де температура сягає близько 1000°С. ⠀

  4. Процес приготування страв у тандирі не вимагає використання жирів та масел, що дозволяє говорити про те, що їжа, приготовлена таким чином є корисною і не засмічує наш організм холестеринами. Детальніше ознайомитись ви можете у рубриці Рецепти приготування страв у тандирі

    .

НАША ПРОДУКЦІЯ:

ТАНДИРИ

АКСЕСУАРИ ДЛЯ ТАНДИРА

ПРОМИСЛОВІ ТАНДИРИ

МАНГАЛИ ТА ВОГНИЩА

Рекомендовані
Рекомендовані
Модули для Opencart 2, Опенкарт 3